Velg riktige stigbøylereimer og stigbøyler!

Hvordan vet man hvilke stigbøylereimer og stigbøyler man skal bruke? I dag finnes det mange ulike varianter av stigbøylereimer og stigbøyler og i blant kan det være vanskelig å bestemme seg for hva som er best å bruke. Her forteller vi like om ulike varianter som finnes og hva som kan være bra å tenke på når man velger stigbøylereimer og stigbøyler.

Materiale

Stigbøylereimene er vanligvis i skinn eller syntetisk skinn. Har du en sal i kalveskinn kan det være greit å velge kalveskinnsmateriale også på stigbøylereimene, for å redusere slitasjen på salen. For å redusere risikoen for at stigbøylereimene lager riper i salen, vil du vanligvis kjøpe skinn i mykt skinn.

Stigbøylereimene kan også forsterkes med for eksempel nylon, som kan øke levetiden på stigbøylereimene. Nylonforsterkning skal også hindre at lærene strekker seg. Skinn kan også kuttes på litt forskjellige måter, for eksempel at de er ekstra brede der benet skal ligge.

Modell

Når det kommer til modell på stigbøylereimene, finnes det noen forskjellige varianter. Varianten som nok de fleste kjenner til er når man har en spenne som trekkes opp slik at den havner under de små dekslene på salen. Så er det en annen variant som vanligvis kalles T-stigbøylereimer. T-stigbøylereimer er i stedet festet i bunnen av stigbøylen, og disse stigbøylene har vanligvis kortere lengde enn andre stigbøyler. T-stigbøylereimer skal hjelpe deg med å komme enda nærmere hesten, og redusere risikoen for gnagsår.

Når man velger stigbøylereimer behøver man å velge riktig størrelse. Et tips er om stigbøylereimene er for lange, kan man alltids lage nye hull hjemme med en hulltang!

Hvor lenge holder mine stigbøylereimer?

Et par stigbøylereimer av god kvalitet skal vare lenge. Men så kan levetiden selvsagt påvirke forskjellige ting, for eksempel hvor ofte du rir. Du bør holde øye med stigbøylereimene slik at du kan bytte dem i god tid før de blir for slitte. På den ene siden bør du sjekke at sømmene på stigbøylereimene e er intakte. Går sømmene opp, kan det gå av når du rir, hvis du er uheldig. Selve stigbøylereimen kan også være slitt og tynt. Hvis skinnet begynner å bli veldig tynt et sted, kan det være på tide å bytte det ut.

Sikkerhetsstigbøyler

Når det kommer til stigbøyler finnes det enda flere forskjellige varianter og modeller. De finnes i forskjellige farger, materialer og med forskjellige egenskaper. Begrepet sikkerhetsstigbøyle er vanlig når man snakker om ulike typer stigbøyler. Det betyr at dersom uhellet er ute, at du faller av, må stigbøylen på en eller annen måte enten kunne bøye seg eller slippe for å hindre at rytteren setter seg fast med foten.

Hvilke stigbøyler skal jeg ha?

Hvilken type stigbøyler som passer deg er veldig individuelt. Det er mange forskjellige kvaliteter, og det som passer deg veldig godt passer kanskje ikke noen andre like godt. Noen ønsker for eksempel så lette stigbøyler som mulig, mens andre foretrekker at stigbøylene har litt mer vekt. Noen synes plastbøyler er best, mens andre vil ha aluminium. Det mest passende er å prøve det ut til du finner stigbøylen som passer akkurat deg. Det viktige er at stigbøylen føles behagelig og passer føttene dine.

Dele:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Relatert

Relaterte innlegg