Tips og råd for å kjøpe hest!

Å lete etter og kjøpe hest er en veldig spennende og gøy tid. Men å kjøpe hest innebærer også et stort ansvar, og for at alt skal bli så bra som mulig gjelder det å være godt forberedt. Her samler vi tips og råd rundt hvordan man skal tenke- alt fra når det er på tide å lete etter hesten, til man skal ta med hesten hjem.

Steg 1- Hvilken type hest vil jeg ha?

Det finnes mange ulike typer hester og hestesøket gjør det lettere dersom du har et tydelig bilde av hva slags hest du søker. Når du begynner å lete etter hest, er det derfor bra om du har bestemt deg for…

  • Hvilken alder leter du etter, hvor gammel skal hesten være?
  • kjønn, leter du etter en hoppe, vallak eller hingst?
  • Hvor stor skal hesten være? Leter du etter en A-ponni eller en større hest?
  • Hva skal du bruke hesten til? Vil du ha en selskapshest eller satser du på de høyeste klassene i sprang?
  • Leter du etter en hest med stevneresultater?
  • Vil du ha en hest som er godt trent eller leter du etter en mer uerfaren hest?
  • Finnes det noen egenskaper som er ekstra viktige for deg? For eksempel at hesten er lett å laste eller fungerer bra på utgang?
  • Hvor mye skal hesten koste?

 

Steg 2- På tide å begynne å lete etter hesten!

Når du har skapt en idé om hvilken type hest du vil ha, er det på tide å begynne å lete. Du kan søke på internett via salgssider, for eksempel hestenettet. Men du kan også ta kontakt med vennene dine og se om de kjenner noen som vil selge hesten sin. Når du leser annonsene er det viktig å være litt kritisk. Er du ute etter en erfaren hest vil det nok ikke være så bra om du går og ser på hesten som er beskrevet som grønn i annonsen. Prøv å holde deg til planen slik du gjorde under trinn 1. Prøv å finne ut så mye som mulig om hesten allerede før en eventuell prøveridning. Still mange spørsmål om alt som kan være viktig for deg, alt fra om hesten er følsom for insekter til om den er lett å laste.

Har du funnet en interessant hest kan det også være greit å undersøke om hesten har hatt flere tidligere eiere. Har hesten blitt solgt mange ganger på kort tid? Våg å ta kontakt med tidligere eiere og spør hvorfor de solgte hesten, det kan også være greit å spørre nåværende selgere om hvorfor de vil selge hesten.

Steg 4- Prøveridning

Hurra! Du har funnet en annonse som samsvarer med dine preferanser. Selv under prøveridningen er det viktig å være oppmerksom på alt som kan være viktig. Sørg for at du får sett alt, alt fra å ta hesten inn fra paddocken før rideturen til å slippe hesten ut igjen. Se hvordan eieren gjør når han gjør seg klar og rir på hesten. Når du så prøverir må du selvsagt vite om du tror det er denne hesten du er ute etter. Føles det litt for sprek? Vil du ha en hest med litt høyere tempo? Får du følelsen av at du kommer til å ha det gøy med denne hesten hver dag, i årene som kommer?

Hvis hesten føles bra, og hvis du ikke bor for langt unna, kan det være greit å prøveri flere ganger. Føles hesten like morsom som forrige gang du prøvde den? Prøv forskjellige miljøer, er det like snill i utebanen som i ridehallen?

Enten du skal kjøpe din første hest eller om du har hatt din egen hest i flere år kan det alltid være greit å ha med en annen person på prøveridningen, for eksempel din trener eller en annen kunnskapsrik person, det kan alltid være greit å «flere øyne».

Steg 5- Siste steget før du kan ta hesten hjem

Nå har du prøveridd en hest du synes føles bra, og du vil kjøpe hesten. Før du kjøper hesten og tar den med hjem til stallen din, er det noen siste viktige ting du må gjøre

  • Inspiser hesten før kjøp. Bruk en veterinær du stoler på, og sørg for å delta på kontrollen.
  • Skriv en kontrakt med selger. Dersom hesten har en historie med skade eller sykdom, skal det inngå i kontrakten. Alt du avtaler med selgeren skal være inkludert i kontrakten. Dette vil gjøre handelen enklere for både deg og selgeren.
  • Før du tar med hesten hjem til stallen, må du skaffe deg forsikring, både for deg selv og hesten. Selv om det kan være kjedelig å tenke på, gjør det det lettere ved uhell.
  • Når det er på tide å ta hesten med hjem til stallen, er det greit å prøve å forberede seg så mye som mulig før hesten kommer. Så når hesten kommer skal du kunne fokusere på hesten, og ikke på for eksempel å møkke boksen eller fylle bøtta med vann.

Vær tålmodig når du ser etter din nye hest. Noen ganger kan det ta tid å finne den rette hesten og det er viktig at du ikke stresser eller får det travelt. Og våg å få hjelp om du føler deg det minste utrygg i hestesøket.

Dele:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Relatert

Relaterte innlegg