Slik fungerer hestens mage-og tarmsystem!

Har du noen gang lurt på hvordan hestens mage og tarmsystem fungerer? Med kunnskap om hvordan systemet er bygget opp, vil det være lettere å gi hesten mat på riktig måte og forebygge eventuelle sykdommer eller lidelser!

En hest i frihet leter etter mat mellom 16-20 timer / per dag. Mage-tarmsystemet deres trives best med litt mat ofte. De tar korte pauser i matletingen. Den lengste pausen de tar fra mat når de er ute i det fri er ca. 4 timer, som ikke er veldig lang tid. Hestens mage-tarmsystem er veldig stort, flere meter langt og er delt inn i ulike deler som alle har ulike, men like viktige oppgaver.

Magesekken

Den første delen maten passerer etter at den er tygd, er magesekken. Hester kan ikke rape eller kaste opp, noe som betyr at når maten har havnet i magen, kan den ikke komme opp igjen. Magen rommer ca. 8-15 liter, noe som ikke er mye i forhold til hvor store hestene er. Det gjør også at maten ikke blir liggende særlig lenge i magen før den fortsetter. Magens funksjon er å bryte ned mat.

Tynntarmen

Når maten har passert magesekken, når maten tynntarmen. Tynntarmen er 20-30 meter lang, og kan inneholde 38-45 liter. Men til tross for størrelsen, tar det kort tid for maten å passere gjennom tynntarmen. Det tar vanligvis bare 60-90 minutter. Sammen med tarmsaft og enzymer tas viktige næringsstoffer opp fra maten, og maten nøytraliseres slik at den ikke er like sur som da den lå i magen.

Tykktarmen (Blindtarmen og store kolon)

Etter tynntarmen når maten tykktarmen. Tykktarmen er delt i to forskjellige deler. Først går maten gjennom blindtarmen. Den er ca. 1 meter lang og rommer opptil 30 liter. Her blir fiber fra grovfôret til karbohydrater.

Da kommer maten til den andre delen av tykktarmen, store kolon. Store kolon absorberer karbohydrater og til og med noen vitaminer. Maten holder seg lenge i tykktarmen, ca. 36-72 timer totalt.

Lille kolon og endetarmen

Den siste stasjonen i hestens tarmsystem er den lille kolon og endetarmen. Når maten når den lille kolon, fjernes vann, slik at restene av maten kan passere gjennom endetarmen i form av avføring.

Vi ønsker minst mulig lidelser i hestens mage, helst ingen i det hele tatt, for å unngå sykdommer eller problemer. For å holde hestens mage fornøyd og glad, er det viktig å.

  • Gi hesten mat flere ganger om dagen, og la det fremfor alt ikke gå for lenge mellom fôringene. Hvis det går for lang tid mellom matingene, øker risikoen for magesår.
  • Eventuelle fôrskift må gjøres gradvis slik at hestens mage-tarmsystem rekker å venne seg til det. Fôrskift bør helst skje over 2-3 uker, litt om gangen.

Dele:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Relatert

Relaterte innlegg