Hva skal du tenke på når du reiser med katt?

Sommeren er rett rundt hjørnet, og det er også ferien! På våren og sommeren reiser mange rundt, og kanskje lurer du på nå hva du skal gjøre med katten? Skal du ordne kattevakt eller kattepensjonat? Skal du ta med deg katten? Om du velger å ta med deg katten på ferien finnes det endel ting å tenke på, slik at både du og katten får en fin opplevelse!

Å reise i bil med katt

Før en biltur kan du øve deg på å ta korte bilturer med katten – da blir katten litt reisevant og du får se og lære hvordan katten oppfører seg på reise!

Under en biltur er det tryggest for katten å ferdes i et robust og romslig kattebur. Buret skal være stort nok til at katten kan reise seg og snu seg rundt. Noen katter foretrekker å kunne se ut, mens andre foretrekker å kunne gjemme seg, så prøv å finne ut hva katten din liker. Buret skal enten stå på gulvet eller festes med bilens bilbelte. HER finner du transportbur og sekker til katter.

Før en biltur er det greit å vite at katter lett blir reisesyke, så unngå å gi katten mat rett før avreise. Hvis du allerede vet på forhånd at katten din vil bli reisesyk, kan en veterinær skrive ut reisesykemedisiner. Vær forberedt med rikelig med tepper, håndklær og papir i tilfelle katten tisser eller kaster opp i buret! Mange katter blir stresset av å reise, og du kan bidra til å roe katten ved f.eks. ta med tepper og leker med kattens duft. Det finnes også beroligende midler, som for eksempel Feliway, som kan redusere kattens stress under reisen. Feliway og andre beroligende midler til katt finner du HER!

Skal du langt, må du planlegge regelmessige stopp, hvor du kan rense buret, gi katten mulighet til å gå på en kattedo og gi den vann. La aldri katten være alene i bilen – det blir fort for varmt for katten, selv om utetemperaturen ikke er særlig høy. Katter er følsomme for varme og dehydrering, så ha gjerne en vannskål med bilen og en kjølepute hvis du reiser når det er varmt. HER finner du ulike typer praktiske reiseskåler!

Utenlandsreiser

Skal du fly med katten trenger du som regel en spesiell dyrebillett til katten. De fleste flyselskaper tillater mindre dyr i kabinen, med krav om at dyret skal oppbevares i et transportbur med spesielle dimensjoner. Ulike flyselskaper har ulike regler angående reiser med dyr og mål for transportbur kan variere mellom flyselskaper – så sjekk ut i god tid hva som egentlig gjelder for flyselskapet du reiser med!

Reglene for å reise med dyr er forskjellige for hvert land, og regelverket endres noen ganger – så sørg for å lese deg opp om hva som gjelder i god tid dersom du reiser med katt eller annet kjæledyr! Det kan f.eks. være krav til ormekur, ulike regler for hvilke raser som får komme inn i landet, eller krav om karantene. Du kan kontakte veterinærmyndigheten i landet du reiser til, eller landets ambassade i Norge for å finne ut hva som gjelder. Ved reise tilbake til Norge må katten også overholde de norske reglene for innreise fra det aktuelle landet.

Dersom katten ikke oppfyller kravene for innreise, på grunn av f.eks. feil eller ufullstendig dokumentasjon kan den rett og slett nektes innreise og sendes tilbake til landet den kom fra, den kan settes i karantene for at du som eier skal betale for, eller i verste fall katten avlives umiddelbart på stedet. Det er alltid ditt ansvar som dyreeier å sørge for at kravene for innreise til landet du skal til er oppfylt.

Når dere er fremme

Katter reagerer ulikt på miljøendringer – noen tilpasser seg raskt mens andre ikke trives i det hele tatt. For å lette kattens opphold er det greit å imitere hjemmemiljøet så mye som mulig. Du kan f.eks. plasser pledd og leker med kattens duft, plasser mat- og vannskåler på samme måte som hjemme, og ta gjerne med litt kattesand fra boksen hjemme og legg i den nye kattekassen. Katter føler seg tryggere med kjente dufter, og du reduserer også risikoen for at den tisser eller bæser utenfor boksen. Ta gjerne med kattens favorittleker – lek og jakt er gode måter å gi katten en positiv opplevelse av det nye miljøet.

Skal katten få oppholde seg utendørs på det nye stedet? Katter i et nytt miljø drar ofte på egne eventyr, så sørg for at katten har en type ID-brikke. Du kan også legge ved et ID-rør med kontaktinformasjon til deg som eier, i kattens kjede. På denne måten er det lettere å finne katten hvis den blir borte! Et alternativ til å ha katten løs utendørs kan være å gå turer med katten i sele – da kan katten utforske området mens du som eier kan føle deg trygg på at katten ikke vil vandre bort! Et stort utvalg av seler, bånd og halskjeder til katt finner du HER!

Til slutt

Husk å planlegge turen slik at du har tid og mulighet til å stoppe opp og gi katten vann og la den gå på boksen. Sjekk regelverket nøye og i god tid før reisen! Det kan også være greit å tenke på om katten faktisk vil ha det bra under turen. Noen ganger kan katten føle seg bedre av å være hjemme, hos en kattepasser eller på et kattepensjonat.

God tur!

Dele:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Relatert

Relaterte innlegg