VIKTIGHETEN AV LÆRPLEIE- TA VARE PÅ UTSTYRET DITT

Tar du vare på lærutstyret ditt?

Lærpleie er noe som er ekstremt viktig å bruke tid på – hver dag! Lærprodukter er ofte dyre i innkjøp og for at de skal vare år etter år er det ekstremt viktig at vi tar godt vare på dem. Lær som pleies holdes mykt og fleksibelt og vil i flere år beholde sin nye finish – og hvem vil ikke ha stilig utstyr?

Nøkkelen er å finne en fleksibel måte å rengjøre lærproduktene dine daglig på. Kanskje en såpe i sprayform passer deg? Eller å tørke av alt med en fuktig oppvaskklut før du fukter med skinnbalsam? Vi har alt du måtte trenge for å ta vare på dine lærprodukter på best mulig måte.

Støvelpleie
Våre ridestøvler tåler alt fra regn, gjørme, grus, sand, vann og mer. Alle disse tingene slites på støvlene, noe som gjør det viktig å regelmessig rengjøre og fukte støvlene for å øke levetiden. Har du kjørt ut i gjørma og støvlene er blitt skitne til, er det ekstremt viktig at leiren fjernes og læret tas vare på. Det samme gjelder støv, grus eller annet skitt som har lagt seg på støvlene. Hvis det er slik at støvlene har blitt våte etter en tur i regnet, er det viktig å tørke støvlene tørre og deretter tilføre skinnet fuktighet. Det gjelder rett og slett å ta vare på støvlene etter hver tur, uansett vær, for å ha glede av ridestøvlene i mange år fremover!

MERK! Det er også viktig å huske glidelåsen – den må også stelles for ikke å gå i stykker! Pass på å børste glidelåsen hvis du har gått der det har vært sand eller hvis du har hatt gjørme på støvelen. På denne måten øker du levetiden på glidelåsen.

Hodelag-stell
Pass på at du tar deg tid til å demontere og rengjøre hodelaget på riktig måte omtrent en gang i uken. For en virkelig riktig rengjøring – følg trinnene nedenfor:

  • Demonter hodelaget
  • Rengjør alle deler med vann og en lærsåpe
  • Tørk av skinnet med et håndkle eller klut
  • La læret lufttørke i ca 15-20 minutter
  • Fukt læret med en skinnbalsam eller lærolje
  • Sett sammen hodelaget igjen
  • Et skittent hodelag kan gni på hesten og i verste fall rive opp små sår. Uforsiktig skinn som har tørket ut av skitt og svette kan sprekke, som også kan gni på hestens hode og skape ubehag. Sørg derfor for alltid å inspisere utstyret ditt slik at det er komplett og rent før hver rideøkt.

Pleie av sal
Saler er dyre i innkjøp og for at salen din skal vare i flere år er det ekstremt viktig at du tar vare på den og sørger for å ta vare på skinnet. En sal må tåle mye slitasje ved ridning og jo bedre du tar vare på salen din, jo lenger holder den. Skinn som ikke blir tatt vare på vil raskt tørke ut og kan da sprekke og kan til slutt bli ubrukelig.

I hverdagen er det tilstrekkelig å tørke av salen fra skitt og urenheter ved hjelp av en fuktig klut. Cirka 1-2 ganger i uken kan du starte med å rengjøre salen grundig ved hjelp av en lett fuktig klut/svamp og en glyserinsåpe eller annen lærsåpe. Tørk deretter av salen og bruk deretter en tørr svamp og skinnbalsam eller skinnfett for å smøre og pleie læret. Dette smører du på hele salen – det viktigste er de delene av skinnet som ser tørre ut, for eksempel på saltrekket der trinnlæret hviler. Men … ikke smør med for mye skinnbalsam eller skinnfett da overflødig produkt kan ødelegge sømmene på salen og etterlate stygge flekker på ridebuksene.

Dele:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Relatert

Relaterte innlegg