HVORDAN SKAL MAN SOM RYTTER KLE SEG VARMT OM VINTEREN?

Ryttere og hesteeiere tilbringer mye tid i stallen og kan nok komme til at det verste som finnes er å enten ha kledd seg for kaldt og begynne å fryse eller ha kledd seg for varmt og begynne å svette. Dessverre er det veldig vanskelig å klare å kle seg «akkurat passe» varmt – men det finnes faktisk noen triks som kan hjelpe deg!

Blir du svett og plagget du bruker nærmest kroppen blir fuktig, begynner du å fryse. Kort fortalt handler det derfor om; holder du deg tørr, fryser du ikke. Men det er ikke alltid så enkelt som det høres ut! Mange plagg laget for oss ryttere er (dessverre) laget av bomull. Bomull er et materiale som er ekspert på å absorbere fuktighet – og som nevnt over, blir du våt begynner du å fryse. Du bør derfor unngå plagg i bomull for ikke å begynne å fryse. En god vane er å kle seg etter lagprinsippet – altså i flere lag for å ha mulighet til å kle av og på for ikke å bli verken for varmt eller for kaldt. Det er også viktig å tenke på hvilket materiale plagget du har på deg er laget av, spesielt plagget nærmest kroppen.

Lag 1 – Nærmest kroppen
Nærmest kroppen er det greit å ha et materiale som, avhengig av temperatur og hvor mye du som svetter, enten holder deg varm eller transporterer bort fuktighet. Skal du trene med hesten din og vet at du blir varm, er et lag 1 i et funksjonelt materiale lurt da det er bra til å transportere bort fukt. Er det vinter og du lett fryser, passer et plagg i ull da det er et materiale som er godt til å holde varmen.

Lag 2
Lag 2 er et plagg som i beste fall skal bidra til å transportere fuktigheten vekk fra lag 1, samtidig som det sørger for at varmen ikke forlater kroppen din. Dette er laget som avhengig av årstid kan varieres i både tykkelse og materiale – kanskje er det en kald vinter og en dunjakke er nødvendig, eller så er det sommer og bare en tynnere genser som trengs. Egnede materialer er plagg i syntetisk materiale eller ull og er det veldig kaldt anbefales det å ha doble lag – det vil si å legge et lag 3 slik at man har mulighet til å fjerne et lag dersom det blir for varmt.

Yttertøy / Ytterlag
Over lag 1 og lag 2 er det greit å ha et ytterplagg som beskytter mot vær og vind. Det er ytterplaggene som er lengre og går ned over lårene, eller plagg som går til midjen. Også her gjelder det å kle seg etter dagens vær og om man vet om man lett blir kald eller varm. Det kan også være greit å tenke på ting som at ytterplagget faktisk beskytter og/eller varmer opp midje, håndledd og nakke. Også at plagget har gode lommer som kan åpnes selv med hanskene på.

Ikke glem resten av kroppen!
Da er det viktig å huske på at alle ryttere er forskjellige og har lettere for å begynne å fryse på ulike deler av kroppen. Noen fryser alltid på hendene, andre på føttene eller lårene. Det er derfor viktig å ta hensyn til dette og kle seg etter seg selv og sin egen kropp. Noen overlever en vinter i tynne ridesokker i bomull uten å fryse – mens andre trenger en ullsokk og forede vinterridestøvler slik at det ikke føles som om tærne faller av. Ikke glem å bruke lue, varme hansker, varme sokker og gode sko. Bli kjent med kroppen din og kle deg riktig slik at du ikke unngår å fryse eller svette!

Dele:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Relatert

Relaterte innlegg