Sportrening med hund

Å spore med hund er både morsomt og nyttig. I tillegg til å styrke hundens konsentrasjonsevne og luktesans, forbedrer det også kommunikasjonen og samarbeidet mellom deg og hunden din. De fleste hunder sporer for seg selv hver dag og på hver tur, så hvorfor ikke begynne å trene sporing mer aktivt?

Hva er et personspor?

Det finnes flere forskjellige typer sportrening, en av de vanligste er personspor. Når hunder sporer, bruker de luktesansen til å følge sporet som dannes av menneskelige fotspor. Så fort vi tråkker i bakken eller bryter av greiner, dannes det en annen duft enn resten av terrenget. Hver person avgir også en spesiell menneskeduft, som sammen med duften fra det nedtråkkede terrenget danner sporet vi ønsker at hunden skal følge. Det tar vanligvis ca 20-40 minutter før duftene har lagt seg til en bakkebasert forvitring som hunden kan oppdage, noe som er viktig å tenke på før du begynner å spore med hunden din.

Personspor- slik gjør du det!

Start med å finne et område hvor det ikke er så mange som beveger seg. Velg deretter et punkt på en sti som du krysser over og fortsetter inn i skogen fra. Husk å gå med medvinden, slik at hunden trenger å bruke bakken og ikke luften til å spore. Stedet du avviker fra stien og fortsetter inn i skogen fra kan du merke med et bånd, slik at du selv husker hvor du krysset stien og sporet begynner. Gå så ca 20-50 meter inn i skogen, merk trærne langs løypa og plasser så en belønning i form av for eksempel en leke eller godteri i enden av løypa. For å lage et tydelig spor er det viktig å tråkke skikkelig ned i bakken, og spesielt der banen begynner. Gå deretter bort uten å krysse din egen sti. Sørg for at banen blir moden før du tar hunden din dit for å trene.

Ta så hunden din til stien som du avviket litt lenger inn i skogen fra. La hunden gå med løst hengende bånd og vær oppmerksom på hvordan hunden oppfører seg når du kommer til stedet der stien begynner. Skulle hunden ikke følge sporet i det hele tatt, men heller fortsette langs stien, er det bare å la den stå og prøve en annen gang. Hvis hunden derimot stopper i starten av sporet og begynner å bevege seg i sporets retning, la hunden fortsette og følge rolig etter. Hvis hunden stopper, men ikke beveger seg i sporretningen, kan du ta noen skritt i retning sporet, for å hjelpe hunden til å begynne å følge sporet. Følg hunden så lenge hunden går langs sporet. Skulle den stoppe eller avvike fra sporet, står du bare stille og venter til den finner den rette igjen. Når hunden har kommet til enden av sporet og funnet belønningen, gir du den skikkelig ros, for eksempel med klapp og en godteri. På denne måten skaper hunden et positivt minnebilde av aktiviteten, og forhåpentligvis blir sporingen bare bedre og bedre for hver gang!

Petster.se tilbyr et bredt spekter av produkter for hunder, hester, ryttere og katter. HER finner du vårt utvalg av løpeliner og sporliner – perfekt for deg som vil begynne å spore med hunden din!

Lykke til!

Dele:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Relatert

Relaterte innlegg