Nosework – hvordan fungerer det?

Leter du etter en ny aktivitet å sysselsette deg og din hund med? Da kan Nosework være perfekt for deg! Nosework er en hundesport der hundens luktesans er i fokus og det passer alle hunder og hundeeiere. Nosework kan utføres nesten hvor som helst og er en ypperlig måte å aktivisere hunden din mentalt, såvel som fysisk på. Det trengs dessuten veldig lite utstyr for å komme i gang. Men hva er Nosework egentlig, og hvordan trener man det? Fortsett å lese for å få svar på alle dine spørsmål om Nosework!

Hva er Nosework?

Akkurat som navnet antyder, er Nosework en hundesport der hunden benytter seg av sin luktesans for å søke opp spesifikke dufter som er plassert ute i ulike miljøer, sammen med hundeføreren sin. Sporten ble grunnlagt i USA og er inspirert av det arbeidet profesjonelle søkshunder utfører. De tre spesifikke duftene som hunden skal finne er eukalyptus, laubærblad og lavendel, og disse kan gjemmes så godt som overalt- i huset, i uthuset, i beholdere, i kjøretøy og på lave og høye høyder. Ettersom det bare er fantasien som setter grensene for hvor duftkildene skal gjemmes, kan Nosework enkelt tilpasses alle hunder og hundeeiere.

Nosework er ikke bare en enkel og rolig sport å utføre, men også en veldig nyttig aktivitet for både deg og din hund. Gjennom å la hunden bruke sin luktesans på denne måten, får hunden utløp for sine naturlige instinkter og kan dessuten få en god selvtillit og overkomme frykter. Samtidig har du og din hun det gøy sammen, og får en sterkere relasjon!

Slik begynner du å trene

Å begynne å trene Nosework er som tidligere nevnt enkelt fordi det ikke trengs mye utstyr.  Bortsett fra hydrolat trenger du bare noe å skjule duften med – hos Petster.no finner du alt fra metallbokser med eller uten magnet til møbelpoter og topphoder.

Først kan du la hunden bare lukte en duft og deretter gi godteri og ros. Så kan du skjule duften sammen med godteri og la hunden lete etter dette. Start enkelt slik at hunden lett forstår hva den skal gjøre, og øk deretter vanskelighetsgraden mens du går. Belønn hunden hver gang den finner duften, og når hunden har forstått at den skal lete etter duften, kan du fjerne godteriet. For å øke vanskelighetsgraden kan du skjule duften utendørs, der det er flere forstyrrelser, vær og vind som påvirker. Men husk å ikke gjøre det for vanskelig, slik at hunden ikke mister lysten til å søke.

Hvis du og hunden din ønsker å begynne å konkurrere i Nosework, må hunden først bestå en dufttest. I Nosework er det tre forskjellige konkurranseklasser, og for hver klasse kommer en ny duft. Dufttesten utføres for å sikre at hunden kjenner igjen og kan finne den eller de duftene som brukes i den aktuelle klassen du skal konkurrere i. Dufttesten kan gjøres fra hunden er 10 måneder gammel, og hunden kan da begynne å konkurrere fra han fyller ett år.

På Petster.no finnes produkter fra både Nosework Basic og Nosework Pro. Her finner du alt du trenger for å innlede din karriere med Nosework, og produkter som passer til konkurranser for den mer erfarne!

Dele:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Relatert

Relaterte innlegg