Nå er brunstsesongen her!

Våren begynner nå å nærme seg med stormskritt, noe som betyr at brunstsesongen snart starter, eller allerede har startet for noen hopper. For hopper som får alvorlige symptomer av brunst kan dette være en utfordrende tid, og her er det viktig at du som hesteeier gjør ditt ytterste for å hjelpe hoppa med å lindre eventuelle symptomer. Her forteller vi deg om hvilke symptomer som kan vises når hoppa er brunstig, og tips om hva du kan gjøre for å hjelpe hoppa di.

Hestens brunst styres av lyset utendørs. Dette betyr at de fleste hoppene har sin brunstsesong fra tidlig på våren til tidlig på høsten. På senhøsten og vinteren «hviler» de fleste hoppene seg fra varmen. Dette kan imidlertid variere mellom ulike individer.

Hvordan vet jeg om hoppa mi er brunstig?

Når det kommer til symptomer og hvordan hesten påvirkes av brunsten, er det veldig forskjellig fra hest til hest. Hos noen hopper er brunsten ikke merkbar, de viser knapt noen symptomer. Andre hopper kan vise symptomer, men uten store problemer. Så er det også hopper som har svært alvorlige symptomer.

Symptomer som kan oppstå i brunstsesongen:

  • Er mer interessert i andre hester
  • Kan ha problemer med å forlate andre hester
  • Ovennevnte symptomer kan også vise det motsatte, det vil si at hoppa ikke ønsker å være i nærheten av andre hester
  • Løfter halen
  • Stiller seg opp
  • Tisser ofte
  • Mer følsom ved for eksempel børsting eller saling

Hoppens eggstokker er plassert like bak salstillingen. Dette gjør at hesten kan påvirkes i form av at fremovertilbudet, bevegelsesmønsteret og arbeidsviljen endres.

Her ser du at det er veldig mange symptomer som kan vise seg på vidt forskjellige måter, så det er viktig å bli godt kjent med hoppa si, for å vite hvilke brunstsymptomer hun viser.

Hvordan kan jeg hjelpe hoppa mi?

For å prøve å lindre eventuelle symptomer som er problematiske, er det viktig å la hoppa være i rolige omgivelser. Det er også bra om du ikke gjør for store endringer i løpet av denne tiden, da det kan være belastende for hesten. Har du en hest med alvorlige symptomer er det derfor ikke hensiktsmessig med store endringer, som for eksempel å bytte stall i den mest utfordrende tiden.

Heldigvis får mange hopper svært milde symptomer, eller ingen symptomer i det hele tatt under brunst. Men hvis du har en hoppe som har svært alvorlige symptomer, kan du vurdere å prøve å gi hesten din kosttilskudd. På nettsiden vår ligger kosttilskuddet NAF Oestress. Tilskuddet er utviklet for å hjelpe hopper som har plagsomme symptomer under brunst. Den inneholder blant annet allehånde og magnesium, som er med på å skape et bedre liv for hoppa. NAF Oestress er helt klart noe som er verdt å prøve dersom du har en hoppe med vanskelig brunst.

Dele:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Relatert

Relaterte innlegg