RIDEHJELMGUIDEN

Når du skal velge ridehjelm er det flere viktige faktorer å huske på. På denne siden går vi gjennom hvordan hjelmen skal sitte, hjelmstørrelser, sikkerhetsmerker og hjelmtilbehør.

Å velge riktig ridehjelm

Det er mange ridehjelmer på markedet som kan gjøre rideturen tryggere. Når du kjøper en ridehjelm er det viktig at passformen er god og at den oppfyller sikkerhetskravene. Hvis du konkurrerer i en disiplin, må ridehjelmen også være godkjent. Da kan det være mer eller mindre viktig hvordan selve hjelmen ser ut. Kanskje du vil ha en ridehjelm som passer til annet rideutstyr, som passer til hestens sal eller som skiller seg ut fra mengden? Heldigvis er det noe for enhver smak; fra klassiske, stilige hjelmer i fløyel eller semsket skinn til fargerike plasthjelmer eller ridehjelmer med rhinestones og glitter. Vanlige farger er svart, brunt og marineblå – men det finnes ridehjelmer i alle mulige fargekombinasjoner og mønstre. Når du velger hjelm trenger du hovedmålet ditt i omkrets for å finne riktig størrelse. Dette måler du omtrent på høyde med øyenbrynene eller rett over, som på bildet under.

Når du har denne målingen kan du enkelt velge størrelse på ridehjelm. Størrelsene er vanligvis oppgitt i centimeter og noen ganger er de justerbare. Justerbare hjelmer kan ha størrelser som 54-58 cm. Disse hjelmene kan enten festes på forskjellige måter, justeres eller man bruker en liner (innerfôr) i forskjellige størrelser for å justere størrelsen. Noen ridehjelmer har en skrue som du skru på for å justere hjelmstørrelsen. Ridehjelmer til barn er ofte justerbare, noe som er gunstig for at du slipper å kjøpe ny hjelm i kvartalet. Når du kjøper en ridehjelm til barnet ditt, bør du huske å ikke velge en hjelm som er for stor til at barnet kan «vokse i» fordi det kan bety at hjelmen ikke beskytter ordentlig.

Passformen til ridehjelmen

Når du har valgt størrelse på ridehjelmen, er det på tide å sjekke hvordan den sitter på hodet. Hjelmen skal ikke være vanskelig å ta på eller av, den skal ikke være for stram eller for løs. Hvis hjelmen vipper forover eller til sidene, er den for stor. Du skal føle at den sitter godt og dekker hodet godt. Hvis ridehjelmen har skjerm, skal dette ikke forstyrre synsfeltet forover eller til sidene. Du justerer og strammer kjevebåndet slik at hjelmen sitter på en behagelig måte. Når hjelmen er på, skal den ikke forstyrre synet eller hørselen.

Sikkerhetsmerking av ridehjelmer

En god ridehjelm er en ridehjelm som er testet og merket med riktig sikkerhetsmerking. Skal du konkurrere må hjelmen være godkjent (se mer info hos Norges rytterforbund). Merkingen betyr at hjelmen er testet i henhold til gjeldende standarder og kan oppfylle visse krav. Noen ting som kan testes er støtdempende evne, sidestabilitet, spenst og at du kan se og høre godt med hjelmen på. EU-kommisjonen vurderer for tiden sikkerhetskravene for merking, og derfor gjelder overgangsreglene for ridehjelmer som er produsert fra 04.11.2014. Disse hjelmene kan ha forskjellig merking avhengig av testmetodene som brukes, men vanlige merker er: VG1 01.140, EN 1384 + VG1, CE ++
Hvis ridehjelmen kun har merking EN1384:2012 eller EN1384:1996, bør du dobbeltsjekke at den er godkjent for konkurranse da de sannsynligvis ikke er testet etter de nye kravene. Sjekk også dette hvis du har en hjelm laget før 2014-11-04. Grunnregelen for ridehjelmer godkjent for konkurranse i henhold til det norske rytterforbundet er CE-merking. VG1 og EN 1384 er tilleggsmerker.

Når skal du bytte hjelm?

Det sies generelt at ridehjelmer bør skiftes hvert tredje til femte år. Har du vært i et fall eller truffet hjelmen, må den også skiftes. Noen ganger kan du ikke se på hjelmen fra utsiden om den har blitt skadet – derfor er det viktig å alltid kaste hjelmen når du treffer eller mister den. Låner du en ridehjelm av noen, eller ønsker å kjøpe en brukt hjelm – husk å finne ut hjelmens historie. Vi anbefaler ikke å kjøpe brukt ridehjelm, da enkelte skader ikke kan sees med det blotte øye. Ta godt vare på hjelmen din og oppbevar den på en måte der den ikke risikerer å falle i gulvet og bli skadet. Noen ridehjelmer kommer med beskyttelsesveske, trekk eller bag når du kjøper dem – men du kan også kjøpe en hjelmveske til oppbevaring.

Tilbehør til ridehjelmen

Noen eksempler på hjelmtilbehør er hjelmhette, hjelmbeskyttelse og hjelmveske. Med en hette eller lue laget for en ridehjelm kan du bedre beskytte deg mot vær, kulde og vind. Med en hjelm i riktig størrelse kan det være vanskelig å få på seg en lue under når du vil unngå å fryse under turen. En hjelmhette er da toppen og den kan dekke ører og nakke, samt varme hodet. Hjelmluen har et tynnere materiale der selve hjelmen sitter, og den passer derfor under de fleste ridehjelmer. En hjelmhette har også tynnere materiale over hodet, men varmer ører, nakke og nakke. Noen hjelmer kan trekkes litt opp over nesen, noe som kan være fint når du sykler om vinteren. En hjelmveske eller ryggsekk med plass til ridehjelm er praktisk når du skal oppbevare og transportere hjelmen.

Dele:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Relatert

Relaterte innlegg